Ben jij je bewust van je cyberveiligheid? Lang niet iedereen is zich bewust van wat er allemaal op het internet gebeurt. Het internet is inmiddels zoveel meer ontwikkeld dan dat het vroeger was. Het is nu veel gebruiksvriendelijker, maar achter dat alles schuilt een hoop.

 

Nu dat het internet er al een tijdje is, heeft het zich behoorlijk kunnen ontwikkelen. Vooral is alles heel erg gebruiksvriendelijk geworden. Zelfs kleine kinderen groeien nu op met het gebruik van technologie. Echter zit hier een groot gevaar aan. De meeste zullen namelijk nooit verdiepen in de technologie. Waar is het nou allemaal op gebouwd, en hoe zit het in elkaar, hoe werkt het? Mensen zien een gebruiksvriendelijk product, een product waar ze leuke dingen op doen of nieuwe schoenen op uitzoeken, of op gewerkt wordt. Maar alle code die achter een applicatie zit, of wat een browser nou precies doet, hebben de meeste mensen geen besef van. Dit nietsvermoedende is waar hackers gebruik van maken. Je zult in veel gevallen niet eens doorhebben dat je apparaat aangetast is.

 

Wat valt hier aan te doen wat cyberveiligheid betreft?

Allereerst kunnen we voor de basis zorgen, iets wat bijna iedereen wel kent, de cybersecurity scan. Het is een scan die kijkt of jouw apparaat aangetast is door iets wat er niet hoort te zitten. We noemen dit malware, oftewel een virus in de volksmond. Malware kan jouw systeem een stuk trager maken, maar malware kan ook veel meer dan alleen dat. Er zijn vele soorten malware, dus het verschilt per malware wat deze aan zou kunnen richten. Cyberveiligheid is hier erg belangrijk voor, want dat voorkomt namelijk dat de malware jouw systeem kan infiltreren. En stel het lukt de malware wel om jouw apparaat binnen te komen, dan is de kans groot dat een goed beveiligingssysteem deze dreiging weer uit zal schakelen.

 

Hier een aantal tips zoals de cybersecurity scan

De eerste tip is om regelmatig een cybersecurity scan te doen. Zo kun je kijken of er niet toevallig stiekem malware is binnen gekropen op je apparaat. Want wanneer dit wel het geval is, wil je zo snel mogelijk van de malware af. De malware zou namelijk jouw gegevens kunnen stelen. Denk hierbij aan dingen zoals wachtwoorden. Een andere tip is om op je accounts online extra beveiliging in te stellen. Stel iemand krijgt het toch voor elkaar om jouw wachtwoord te achterhalen, dan kunnen ze nog niet gelijk op jouw account inloggen omdat ze bijvoorbeeld ook nog met een app moeten bevestigen, die jij dan op je telefoon hebt staan.